Servicii contabilitate online Cluj - Coravid Accounting

08/23/2019
11.jpg

Vrei sa achizitionezi un autoturism din UE si nu stii cum se aplica TVA-ul? …Mai ales daca esti neplatitor de TVA.

CE SPUNE LEGEA?
Potrivit art. 268 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal: Prin exceptie de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. Sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila
  2. Valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic current sau nu a deposit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 eur, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice.

In cazul in care plafonul pentru achizitii atracomunitare de bunuri este depasit, persoana prevazuta la art. 268 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul Fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

Inregistrarea va ramane valabila pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost deposit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator sau, dupa caz, pana la data la care persoana respective se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, daca aceasta data este anterioara acestui termen .

Potrivit art. 317 alin (1) lit a) din Codul fiscal: ,,Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

  1. Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridical neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitare.

 

CONCLUZII

– daca valoarea achizitiilor intracomunitare este de sub 10.000 euro   pentru un an, atunci entitatea nu este obligata sa se inregistreze in scop de TVA;
– daca valoarea depaseste 10.000 euro, atunci trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA obtinand un cod special de TVA sau un cod normal.

 

CINE POATE BENEFICIA DE O ACHIZITIE FARA TVA, DIN UE?

Poate beneficia de factura fara TVA pentru o achizitie din Uniunea Europeana o persoana care comunica un cod valabil de TVA furnizorului extern.

OBLIGATORIU COD DE TVA:
– fie cod normal de TVA (atribut fiscal RO inainte de codul tau fiscal);
– fie cod special – desi in cazul acesta nu esti scutit de plata TVA, doar ca nu il platesti furnizorului, ci il platesti in Romania, dupa ce il declari printr-un decont special de TVA.

In cazul in care atat furnizorul, cat si clientul intr-o tranzactie de acest fel dispun de un cod valid de TVA, factura va fi emisa fara TVA si cumparatorul va proceda la efectuarea taxarii inverse.

Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nici o plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor și avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.

Pentru orice factura de acest fel primita, beneficiarul va inregistra taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.

Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea taxare inversa. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.

 

CINE NU POATE BENEFICIA DE O ACHIZITIE FARA TVA DIN SPATIUL INTRA-COMUNITAR?

Nu poate beneficia de o factura de achizitii intracomunitare fara TVA de exemplu, persoana fizica neautorizata sau o persoana juridica care nu comunica un cod valabil de TVA.

Codul special este valabil doar pentru achizitii intracomunitare, entitatea nu trebuie decat sa declare achizitia intracomunitara in Romania prin Declaratia 301,,Decont special de TVA,, si sa plateasca TVA in Romania pentru acea tranzactie. In plus, mai depune Declaratia 390 VIES ,,Declaratie  recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare,, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea TVA.

Celelalte tranzactii nu sunt afectate in sensul ca nu va putea deduce TVA de pe facturile de achizitii si nici nu va colecta TVA pentru facturile emise.

“Daca nu am fost suficienti de expliciti , contactaza-ne si gasim  solutia  ! 😊 “

– – –

Raluca Dragan @ Coravid Accounting

Raluca Drăgan
expert contabil @ Coravid Accounting

– – –

SERVICII CONTABILITATE CLUJ

servicii contabilitate Cluj
firma contabilitate Cluj
contabilitate firme IT
contabilitate companii IT
contabil firma IT
CECCAR 
expert contabil Cluj
consultanta financiara Cluj
consultanta fiscala Cluj
contabilitate ONG
consultanta financiara Cluj
contabilitate online
tarife contabilitate IT
preturi contabilitate forme noi
oferta servicii contabilitate Cluj
preturi contabilitate IT
servicii contabilitate pret
depunere declaratie unica
accounting services Cluj Romania
servicii financiar-contabile Cluj
contabilitate primara Cluj
contabilitate financiara Cluj
servicii salarizare Cluj

– – –
LINK-URI UTILE

ANAF
CECCAR
CECCAR CLUJ
Camera Consultanților Fiscali
Rentrop Straton
SmartBill
Oblio
Saga – sisteme de automatizari & gestiune a afacerii
CAFR
Asociației Națională a Evaluatorilor Autorizați (ANEVAR)
International Federation of Accountants
Regstrul Comerțului, România
Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj (ITM)
Banca Națională a României (BNR)
Ministerul de Finanțe
Portalul de contabilitate

– – –
WEBSITE-URI PARTENERE

dentalmarketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
dermamarketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinica dermatologie
verdemag
magazin produse naturiste

ro_RORO